My Precious Moment!!!

Wednesday, June 6, 2012

Fettucinne with creamy sauce (seafood)







Umm.. Hello.. camne nak cerita ni.. saya suka sangat makan fettucinne carbonara, ala-ala sos dia creamy sikit tu..so inilah kali pertama husband try buat dan tak guna yang dalam tin punya..:)..

Hasilnya.. sedapla juga cuma sos dia tu bergantung pada citarasa masing-masing la.. nak kepekatan yang macamana...:). Okay lah.. kat bawah ni saya letakkan resepi cara hubby saya buat pasta ni..

Bahan-bahannya.

  1. 250-300gm Fettucine (pasta jenis atau bentuk lain pun okay).
  2. 10 ekor Udang sederhana besar (buang kulit).
  3. 1 ekor sotong size besar (dipotong bulat).
  4. 2-3 ulas bawang putih (dicincang/dihiris halus).
  5. 1 biji bawang besar (potong kasar).
  6. 1 tin straw mushroom  (cendawan lain pun boleh)
  7. 2 sudu teh serbuk oregano.
  8. 2 sudu teh serbuk basil.
  9. 1 helai daun bay kering.
  10. 2 sudu teh serbuk kasar lada hitam (kalau nak pedas tambah lagi).
  11. 1 cawan susu penuh krim.
  12. 1 cawan susu segar.
  13. 1 atau 2 camca besar tepung gandum.
  14. 2 tangkai english parsley (dicincang halus).
  15. Garam secukup rasa.
  16. Sedikit serbuk pati ayam.
  17. Sedikit Italian parsley untuk hiasan.
  18. Cheddar cheese yang di parut.
  19. Minyak zaitun (saya guna minyak bunga matahari, minyak lain pun okay).
  20. 3 Camca besar butter.

Penyediannya.

  1.  Rebuskan pasta dalam air hingga masak kemudian toskan (letakkan sedikit minyak dalam air rebusan).
  2. Dalam kuali leper letakkan lebih kurang 3 sudu besar minyak dan butter dan panaskan atas api. Setelah itu masukan udang dan sotong di goreng sekejap dalam 2 ke 3 minit, kemudian angkat dan letakkan ke atas pinggan asing sebentar.
  3. Dalam kuali leper yang sama, masih ada lebihan minyak dan butter tu, tumiskan bawang putih, bawang besar  dan daun bay sampai agak naik bau.(boleh tambah minyak atau butter lagi sekiranya perlu)
  4. Kemudian masukkan tepung gandum dan kacau sebentar sampai pekat.
  5. Masukkan pula kedua-dua susu sedikit demi sedikit sambil kacau dengan pemukul telur (whisker) sampai agak pekat.
  6. Setelah itu masukkan cendawan, serbuk oregano, basil, lada hitam, pati ayam, sotong, udang  dan garam ke dalam kuali dan kacau sebentar.
  7. Masukkan pasta yang di rebus tadi kedalam kuali gaulkan nya, kemudian masukkan daun english parsley dan kacau lagi kemudian  boleh padamkan api setelah semuanya nampak mesra sekali. :)
  8. Akhir sekali letakkan daun parsley di atas pinggan (letakkan daun yang di cincang halus pun sedap juga).
  9. Boleh juga di parutkan cheese/keju ke atas hidangan anda sekiranya suka. :).





  

No comments:

Post a Comment