My Precious Moment!!!

Sunday, June 24, 2012

RESTORAN KAPITAN






FRUGAL 'a' - jimat cermat (dalam penggunaan wang)


FRUGALLY 'adv' - dengan cermat. hemah, jimat


FRUGALITY 'n' - kecermatan; kejimatan, kesederhanaan







...Terkini... May 2013...

Hampir setahun tak bersantapan di restoran ni dan baru-baru ni saya dan suami  singgah untuk makan malam. Lagi pun saya teringin nak makan fried koay teow with creamy sauce. Well guess what, benda yang saya nak makan dah discontinued. No more in tne menu book and nampaknya restoran kapitan dah upgrade menunya. Banyak menu baru yang disajikan di sini adalah set ayam hainan bersama pilihan nasi atau mee. Ada juga pelbagai jenis pilihan ala-carte yang lain. Walaupun agak terkilan kerana sesetengah menu dah tiada dan ada pula yang di kurangkan harga dan bahan pun bekuranngan namun  saya masih rasa berpuas hati jugak lah dengan pembaharuan ini.

Di bawah adalah antara makanan yang kami pesan sewaktu ke sini baru-baru ini.


 Mango smoothie rm5.50

A must have, sangat menyegarkan dan sedap. If its too much for you, share it with friends so tak membazirkan??! :). Watch out though for those that can't handle brain freeze!! LOL



 Yeah its me!!! and you all know what, its the same baju I wore a year ago when I last visited this restaurant. SO Shy shy la!!!



 Honey Lemon Ice rm3.50, quite pricey!!!



 Nasi Goreng Kapitan rm6.90


Ini adalah salah satu nasi goreng kegemaran saya dan nampaknya harga turun rm1 saja, tapi banyak yang dah tak de, kalau dengan harga lama ada jugak udang goreng, isi ayam yang banyak dan telur mata goreng (seingat saya la). Berbanding harga sekarang... adoilah... isi ayam dalam nasi sikitnya, kulit ayam jer yang banyak boleh??? Even though its a bit pricey for me now, but still it is my favourite fried rice 'cause I love the way its been fried and the simplicity in its taste. So yummy plus the sambal they gave. Oh.. the sambal SO sedap and cannot be missed when having fried rice in this restaurant.!!!



 
Set Ayam Hainan with Noodles rm8.90


Okay, I personally think this set is worth the money. Why, because this chicken portion is quite big and we can choose to have it with rice or noodles. However, the chicken gravy is a bit salty. Perhaps they just prepared it that way so it doesnt taste that bland when we eat  it with rice or noodles. :). In terms of taste,  I dont think they can beat the chicken rice shop (TCRS). TCRS is on of my favorite places to be for their varieties of chicken rice and my favorite of course the steamed hainan chicken. :)






.....2012....


                                         Fried Koay Teow with creamy sauce/Char Hor Fun RM6.90sen




Salam sejahtera buat semua..
Seperti yang dilihat inilah antara menu hidangan yang kami pesan semasa makan di restoran Kapitan ni (cawangan di Kulim Landmard Centre). Selalu jugak kami makan kat sini kalau membeli belah di Giant Kulim.

Restoran Kapitan ada beberapa cawangan di seluruh Malaysia dan yang bestnya kat sini makanan dimasak dan dihidangkan panas-panas bukan jenis fast food pnnya..:). Yang penting makanan kat sini ada logo halal yang sah dan sahih jadi tak perlu rasa was-was untuk menjamu selera anda kat sini.

Ada pelbagai jenis pilihan makanan kat sini, jadi pilhlah yang mana anda suka, ada yang ala-carte dan ada juga yang  set. Oh ya! masa tengah belek menunya, saya perasan ada beberapa jenis hidangan yang baru, salah satu darinya ialah menu nasi ayam hainan. Lain kali baru nak cuba. Walaubagaimanapun,  harga yang ditawarkan juga sangat berpatutan.

Sekiranya anda berkunjung ke sini, saya mencadangkan agar anda mencuba fried koay teow with creamy sauce dan nasi goreng kapitannya. Sangat sedap dan sangat menyelerakan.


                                                    WanTan goreng RM3.90sen (4 pieces)


Wantan goreng ni adalah salah satu menu yang tidak digemari oleh saya. Rangup tu rangup, tapi inti dalamnya kurang sedap sikit dn tidak menepati citarasa saya. Mungkinkah juga wantan ni yang segera punya??? Hmmmm..NOT recommended!!!


                                               Set for 2 persons Tom Yam soup with rice RM14.90sen




Makanan set tom yam ni pula adalah sesuatu yang boleh dicuba sekiranya berkunjung kesini. Dari segi bahan,rasa, semuanya cukup..pedas??? Ohh semestinya..LOL...Set ni makan untuk 3 ke 4 orang pon still okay lagi. Just beli tambah nasi je lagi Hee Hee...




No comments:

Post a Comment