My Precious Moment!!!

Monday, April 17, 2017

SATURDAY NIGHT BUFFET - JAPANESE AND SEAFOOD THEME @ EVERGREEN LAUREL HOTEL 4/3/2017



..TENTANG BUFET..



..FROM MY YOUTUBE CHANNEL..






..salam dan hello buat semua..;)
..untuk bufet kali ni saya kembali buat kali kedua ke evergreen laurel hotel di jalan gurney..di penang island ..!!
..setelah melihat promosi yang ditawarkan agak menarik saya dan suami pun tertarik untuk mencuba bufet di sini..
..kalau dulu kami mencuba bufet tengahari..tetapi kali ini kami mencuba bufet makan malam pula..
..dengan potongan tambahan 25% bagi setiap semua harga bufet yang ditawarkan..memang agak menarik..malahan untuk warga emas harga diskaun adalah sebanyak 30%..;)
..oleh kerana kami menggemari makanan laut segar, sashimi dan makanan jepun jadi kali ini kami memilih bufet malam bertemakan 'seafood and japanese'..harga untuk seorang mungkin agak mahal..tetapi dengan adanya diskaun kami rasa okay la..;)
..promosi yang di tawarkan masih ada lagi rasanya..sampai bila saya tak pasti sebab bulan ramadhan dah nak menjelang tiba..jadi promosi baru mungkin akan diperkenalkan pihak hotel..:)


..adakah apa yang kami bayar untuk harga bufet ini berbaloi??!!..
..umm..;)
..Jawapan di bawah sekali..;)






..hi..hi..salam sayang dari kami buat semua..
..senyum sokmo!!!..

..di sini kami kongsikan sedikit ja foto antara beberapa hidangan yang ada di sini sewaktu bufet..namun harap maklum.. sebenarnya banyak lagi hidangan lain yang ada di sini..cuma tak sempat nak ambil foto je..hee hee!!!!
















..kita mula dengan 'dessert' kaunter dulu la..sebabnya..meja kami dekat dengannya..dan sebab lain pula..bila masuk ja cafe laurel ..'dessert' lah yang pertama sekali menjadi tatapan mata kami..siapa yang tak suka 'dessert' kan bila dihias comel ja..haa haa..
..well..to make it short..pencuci mulut di sini tak mengecewakan..baik dari sudut rasa dan hiasannya serta kepelbagaiannya..
..selain itu ada koktel buah..rojak buah..ais krim dengan perisa yang terhad..dan potongan pelbagai jenis buah buahan segar..yang syok sekali ada serbuk asam ko..tau..LOL.




..bagi penggemar makanan laut yang di gril..di sini ada dua cara penyediaannya..kaunter ini ada pelbagai jenis ikan dan siput..yang di bakar/gril dalam kertas foil aluminium bersama kuah sos pedas istimewa..memang menarik sekali..kita cuma pilih ja makanan laut yang kita suka..bagi ja kat chef di situ dan dia akan sediakan untuk kita..dan yang bestnya lagi kita boleh berulang makan..nama pun bufet kan..;) dan lagi satu kaunter.. ada udang putih besar dan slipper lobster yang yang di gril cara biasa..dan di makan bersama sos cicahan yang disediakan chef..memang sedap sangat sos cicahan ni..ada rasa masam dan manis yang cukup istimewa..TERBAIK!
(mungkin lebih seronok kalau bagi setiap cara menggril..makanan laut yang ditawarkan tidak berbeza)


..sup sebagai pembuka selera..
..disediakan miso sup dan sup ayam berkrim rasanya..WOW..kuatnya rasa miso sup ni..pekat sekali rasa misonya..mungkin tekak saya tak sesuai kot jenis ni..dan kenapala sup ayam..tema bufet kan 'seafood'.. why not buat sup macam 'seafood bisque with crouton' ka..hee hee..




..antara lain sebagai pembuka selera..macam biasa..ada pelbagai jenis salad/kerabu..'cold cuts'..dan yang paling istimewa serta sesuatu di luar kebiasaan yang dapat kita lihat di arena bufet bertemakan 'seafood dan japanese'..adalah 'baby octopus wrap in lettuce with korean style sauce'..something different yet delicious..I lovED it!!! 




..YAY!!..my sashimi..not sure if they have the best cut out of it..but i'm okay..as long as l can have my sashimi repeatedly..haa haa..however my only let down was that..there is no fresh oyster..well l did call them thru phone..and the staff said that there will be fresh oyster serve on that night..and came out NO oyster..SO sad..LOL..alahai tiram mentah je pun..apa nak kecoh sangat kan..hee hee..bagi penggemar udang, ketam, ekor octopus dan kupang ala rebus..anda mesti cuba dengan sos pencicah pilihan..dll


..PENANG FAMOUS 'CHAR KOAY TEOW'..
..boleh tahanlah juga rasanya..bahan semua cukup..cuma kalau boleh nak kerang dan udang besar besar sikit boleh??..ngada tau..
..pada yang suka pedas mungkin boleh suruh chef masak bagi pedas sikit..atau ada hirisan cili bersama kicap pun sedap woo..


..orait..ini antara hidangan utama yang kami makan..
..teriyaki prawn..'fish skewer'..beef steak..
..sebenarnya banyak pilihan untuk 'hot dishes' di sini..tetapi tak banyak yang menambat hati saya dan suami..dengan tema yang diwar-warkan..'makanan laut dan jepun'..mungkin jangkaan kami agak berbeza..cuma rasanya..ada banyak lagi  pilihan resepi dari jepun atau makanan laut yang lebih menarik kot..tapi apapun ini cuma pandangan peribadi kami ja..sorry yer chef..






..akhirnya..kita kembali pada kemanisan yang melampau..hee hee..
..rasanya hampir semua manisan di sini kami sempat merasainya..umm..hampir ja...haa haa..
..anyway..WOW...setiap satu nya mempunyai rasa yang tak sama..tu yang lagi best tu..cuma kalau ada tambahan  'dessert' jepun macam 'japanese cotton cheesecake ' dan 'baked cheese tart' serta lain lain mungkin lebih menonjol kot tema bufet malam ni..tapi masih.. 
..'2THUMBS UP' for pastry chef..


..akhir sekali jawapan pada samaada..berbaloi atau pun tidak harga bufet ini..bagi saya ianya agak berbaloi tetapi hanya pada harga bufet selepas diskaun 25% dan bukan pada harga asalnya iaitu rm110..namun sekiranya bufet ini ditawarkan tanpa diskaun..mungkin pendapat saya sedikit berbeza.. 



- antara menu lain yang ada pada malam ini -
  1. itik panggang dengan sos manis
  2. 3 jenis pasta dengan sos pilihan
  3. mee tomyam seafood
  4. udang dan sotong goreng tempura
  5. tiram bakar berkeju..'NOT LIKING' sebab ada rasa pasir yang kuat..
  6. kemudahan mesin kopi yang moden dan terkini 'VERY LIKING' haaa haaa 












SELAMAT BERBUFET!!


Shima...
XOXOXO




No comments:

Post a Comment